Jump to content
Sign in to follow this  
GreenLight

Bug report: Envelope bug with smart tool and track folders [with REPRO]

Recommended Posts

Hi all!

Can someone please help me reproduce this bug? I have been running into it for a long time, but just now I figured out how to reproduce it.

Cakewalk version

This bug is reproducible with Cakewalk 2021.12 (Build 102). (Updated Jan 9, 2022)

Short version:

Using the region selection with the smart tool, one cannot drag automation to the maximum if the track in question is a) below a folder track and b) that folder track is the very first track in the project.

Steps to repro:

  1. Start with a blank project
  2. Insert a track folder at the top
  3. Insert an audio track below (but MIDI tracks have same bug)
  4. Enable automation for, say, volume, and make it a flat line at the bottom
  5. Using the smart tool, drag a range in the track and then position it near the top of the track
  6. Try to drag the automation range to the maximum

Video demonstration

In the video, I first demonstrate that dragging works OK with the track folder below. Then I place a folder track above, whereby I no longer can drag the automation to its maximum:

1580918085_foldertrackaboveenvelopebug.gif.c3766ada0ee16eb3a9a12fbd5222717d.gif

Edited by GreenLight
1) Added "repro" to subject 2) clarified folder track location

Share this post


Link to post
Share on other sites

I can reproduce that if the folder is the very first, before Track # 1.

If there's another Track before/above the folder, the envelope can be dragged to its maximum hight but not smoothly, it stops shortly while dragging and then moves further.

A momentary workaround for the first case is grabbing the selection again and move it upwards until it stops again, then repeat.
 

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks a lot @billp and @Klaus! :D

Another workaround in addition to yours, Klaus: once the nodes have been created, one can switch to the Move tool to drag the section all the way up.

Let's hope the Bakers see this thread. :)

  • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago, Bristol_Jonesey said:

Also, once the nodes have been added, you can drag the section upwards with the ctrl key

Will try this, thanks @Bristol_Jonesey!

I'll give staff a few days to see and reply here, then I'll email this bug report to support@cakewalk.com to make sure they notice it. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Seems to work okay for me in a current project

image.png.043fa9a55eec48cee8e183e7aa06ef11.png

However...... I have been having different issue so I wonder if it's related

In theory I should be able to select those two upper most automation nodes and Ctrl-Drag that line between the two points up and down. But it always seems to " let go " of the right hand node , and I end up with this instead

image.png.61ceaeb5a93c587d96f0461f698f616d.png

It always used to work fine but at some point it's gone a bit strange. I thought it might be me but if there are other known issues then perhaps it's related.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Mark MoreThan-Shaw said:

Seems to work okay for me in a current project

Ah, the bug requires a very specific circumstance: it only occurs if the track in question is below a folder track, and that folder track itself is the first track in the project. (Compare the order of my tracks in the video compared to yours in your image.) I clarified the folder track "requirement" in the original post, thanks for pointing that out! 👍

About your second issue - yeah, I think I've had that too... let's see if we can figure out any repro and/or consistency to it... 🤔

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minutes ago, GreenLight said:

Ah, the bug requires a very specific circumstance: it only occurs if the track in question is below a folder track, and that folder track itself is the first track in the project.

I think what's happening here is the cursor ( which is invisible at this point ) is hitting some sort barrier and stopping

It's not that the automation line won't go any higher because you can release it ,  grab it again from a bit further down and eventually drag it all the way to the top. 

Glad to hear you've had the same issue with the lop-sided nodes on the Ctrl-drag

Another one I've encountered ( and posted about previously to no avail ) is that sometimes you can't drag a track into a folder from above. It misses the Folder altogether and jumps to below the Folder. Then you have to release it and drag it into the Folder from beneath.

 

image.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

This bug is reproducible with Cakewalk 2021.12 (Build 102) as well.

I have now emailed support@cakewalk.com. :)

 

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...