Jump to content
jono grant

Envelopes behind waveforms on busses!!

Recommended Posts

Hello,

Volume, pan and other envelopes are displaying BEHIND the waveform visual on buses within Cakewalk.

Huge bug guys, please fix it!!! Makes the wave display feature totally useless...

957441248_bussenvelopes.jpg.3d88c1310c9060fa023af9364634adae.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

PS. Don't know why the photos look so crappy when uploading to this forum... the image above has perfectly good resolution yet looks like crud here...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Also; The same is true on the synth audio outputs. If you have it draw the waveforms, all envelopes sit behind the waveform display.

Noticing many video card related bugs in the BL version of Cakewalk...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I can't reproduce this on my system, using the native graphics driver on my i5-3570.

Both clip envelopes and track envelopes are being shown in front for me:

image.png.6520f7700aabfee4d4343107934ab07e.png

image.png.c8424eede35613d137c268473a450af6.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, msmcleod said:

I can't reproduce this on my system, using the native graphics driver on my i5-3570.

Both clip envelopes and track envelopes are being shown in front for me:

image.png.6520f7700aabfee4d4343107934ab07e.png

image.png.c8424eede35613d137c268473a450af6.png

Are those buses or tracks? Mine display properly on tracks, but on buses or synth audio outs, they draw behind the wave form. (This is when you use the "waveform preview button and it draws the audio coming into the bus)

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, jono grant said:

Are those buses or tracks? Mine display properly on tracks, but on buses or synth audio outs, they draw behind the wave form. (This is when you use the "waveform preview button and it draws the audio coming into the bus)

Ah yes, my post was a track.

I get the same result on Busses.

I suspect this behaviour is intentional, as unlike the tracks, the waveform display actually changes as a result of the envelopes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okay, so not just me...

The envelopes really need to be upfront so you can manipulate them and actually see what you're doing, regardless of the waveform changing after an envelope move. (That actually doesn't really work properly until you replay the audio through it anyways)

It makes it so you can't even see the nodes to grab onto them.

Also, the waveforms getting displayed is intermittent sometimes, you have to click on the screen to get them to show the odd time.

Some of the many video bugs I'm fining in the BL version. (fix it CW!)

 

Thanks

J

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minutes ago, jono grant said:

Okay, so not just me...

No it's not just you... But going forward for this & other reasons I'm taking Mr. Scooks advice...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

idk if this helps, but you can always toggle waveform preview to make it disappear and re-enable. You'll lose the waveform history, but you'll be able to see the envelope, make changes and then renable waveform draw.

Alternatively, Sometimes when I want to see the waveform for a track, I'll bounce to track and just look at the wave form there. 🙂 Takes a couple of secs but not too long. Then mute the track and toggle waveform draw as necessary as you work on the envelope.

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minutes ago, Gswitz said:

idk if this helps, but you can always toggle waveform preview to make it disappear and re-enable. You'll lose the waveform history, but you'll be able to see the envelope, make changes and then renable waveform draw.

Instead of removing/redrawing preview images, I use automation lanes with aim assist enabled. For those who insist on avoiding automation lanes, audio scaling may help move the preview image out of the way.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Tez said:
1 hour ago, jono grant said:

Okay, so not just me...

No it's not just you... But going forward for this & other reasons I'm taking Mr. Scooks advice...

 

Of course, aux tracks like regular audio tracks lack waveform preview. The only way to see the waveform in an aux track is record to the track (just like any other regular audio track).

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, scook said:

Of course, aux tracks like regular audio tracks lack waveform preview. The only way to see the waveform in an aux track is record to the track (just like any other regular audio track).

Indeed... And it seems recording is only way to see the waveform behind the envelopes after stopping the recording. Just checked a track with vst automation and the waveform preview has the same issue as the bus. This was for a stereo track with the double waveform,  don't know if it's same for a mono?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah there appears to be a drawing issue with the preview waveforms. They get cached on each playback but what is drawn should be always the most recent waveform. We'll look into it for a future release.
PS: I was referring to a case where the preview waveform is actually stale. Not the fact that envelopes are drawn behind the waveform which is a separate issue.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

×
×
  • Create New...