Jump to content
Desert Hermit

New system having drop-outs

Recommended Posts

After many years of recording on my tried and true 2010 Dell with Windows 7 (16MB RAM), Sonar X3, M-Audio 2626 Firewire ASIO setup, I decided to upgrade to a new Dell 9830 with Windows 10 (64 MB RAM), Cakewalk by Bandlab (latest version),  and existing M-Audio 2626. During playback I was getting dropouts so I tried a bunch of different settings in CbB and the 2626 interface. Still had the dropouts so I figured my days with the firewire interface were over and bought a Presonus 192, figuring my problems would be solved. No such luck since I'm still getting the dropouts no matter how I set the buffers.

Note that I've tried projects recorded on the old system a few weeks ago to projects recorded in Sonar 15 years ago on an even older system. Same dropouts in all cases. However, if I play a CbB sample project it plays fine. My projects are all recorded at a Sample Rate of 48K and an Audio Driver Bit Depth of 24 (with 64 bit checked).

I've been a member of the Sonar/Cakewalk forums for a very long time and know the smartest guys are here so I'm hoping somebody can help me solve this issue.

Thanks,
Desert Hermit

CbB driver settings .png

CbB playbacks .png

Share this post


Link to post
Share on other sites

I don't get a drop out notification like that. The "drop-out" I'm describing  is a quick drop on a single track. For instance, a guitar will be be playing and then go quiet for a half second. The audio loss is also not consistent. I can play the track section repeatedly and the drop will not necessarily happen in the same place. In fact, to prove that I played a verse section with only the lead vocal solo'd. The drops happened in different places each time.

Share this post


Link to post
Share on other sites

That sounds more like unauthorized plug-in

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

That's an interesting take. I did have some issues re-loading some of my old plug-ins... B4II for example, but I just tried a song that did not have Organ on it and still had the same behavior. However, I do think you are on to something. Is there a way to identify any unauthorized plug-ins, other than removing them and reloading until I find the culprit?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bypassing plug-ins can be done globally (keyboard shortcut "E") and at the track FX rack levels.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Found it. It's the PC2A I talked about being missing in another thread a few days ago. Per your suggestion, I went to my old Sonar account and grabbed CA-2A, since PC2A didn't show up anymore. When I opened an existing project (I use that plug-in on the ProChannel of every track!!) PC2A was there, at least it showed up as working where before it just displayed the title bar. So, if I shut off that module in every ProChannel my project plays fine. Now the issue will be getting CA-2A to work in place of the older PC2A module.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The CA-2A is an upgrade to the PC-2A.

It may automatically replace the PC-2A if the the old PC-2A is completely removed from the scan path.

The default PC-2A folder is

C:\Program Files\Cakewalk\Shared Utilities\Internal\PC2ALevelingAmplifier

Share this post


Link to post
Share on other sites

PC2A does not show up in that path. In fact, I could not find the dll or any other related files for PC2A, but when I installed CA-2A, the module showed up in my existing projects as PC2A. Since it appears CA-2A needs authorization, how is that accomplished?

btw, thanks for all your help!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Got it

 This (offline activation) should still work

If it does not it may be necessary to reinstall CA-2A using Cakewalk Command Center. it is the easiest way to install and activate anything with a command center aware installer.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

It seems my authorization for the account was sent but I never received it. I don't want to create a new account so how do I get the system to send another authorization email?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Email services were shut down in Nov 2017 for the old Cakewalk company.

The old Cakewalk account database is archived; new account creation is not possible.

Access to old accounts is manually maintained by support@cakewalk.com

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

×
×
  • Create New...