Jump to content
Dega

Setup Two Control Surfaces? KORG NanoKontrol

Recommended Posts

Anybody using two control surfaces? I finally got both detected correctly and setup. I can assign slider/pan/mute/solo to all nine on the first Nano but can't figure out how to set the second. I select it in the ACT but it changes the same 9 tracks I already have the first set to.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
10 hours ago, Dega said:

Anybody using two control surfaces? I finally got both detected correctly and setup. I can assign slider/pan/mute/solo to all nine on the first Nano but can't figure out how to set the second. I select it in the ACT but it changes the same 9 tracks I already have the first set to.

I have two of the original nanoKONTROLS, but I tend to use them as midi controllers, not as control surfaces to change Cakewalk itself.  I did test some control surface capabilities, but I used AZController, not ACT itself.  I have not tried to use both simultaneously as control surfaces, but if no one knows the answer, I could do some trial-and-error testing.  

As MIDI controllers, they work because they are on different ports.  One question I'd look into if I were to try this is: How can I (if its even possible) route controllers on different ports to different parts of the Cakewalk UI?

Again, I hope someone else can help, but if not, I could try as it might benefit me somewhere down the road.

image.png.63b5094ebf4acbf4bde1b3c6eeae56ee.png

EDIT: FWIW, I just set this up; maybe I will explore it later today (unless someone else can help).

image.png.11ac736a884cfe9b3998e52a2fe50911.png

 

Edited by User 905133
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

OK--I am going to try what it says here (setting the WAI for different tracks in hopes that one nanoK controls one track and the other one controls a different track).  

Quote
  • To do this:     
    • Change the group of tracks or buses that a controller/surface controls
  • Do this:        
    • Drag the WAI markers from one group of tracks to another group, or from one group of buses to another group.
    • Or
    • Right-click in the WAI strip, and choose Move > [name of controller/surface] > here from the pop-up menu.

Nope; I cannot make it happen; need someone who has had success with this before.  No matter what I tried, I get both nanoKs controlling the Console sliders for both tracks 1 and 2.  This kind of thing might be why I went with AZController instead of ACT.  I will try the AZController to see if that will enable the two nanoKs to be independent. 

[Image from Cakewalk using ACT removed--it didn't work]

UPDATE: (1) There's got to be an easier way!  (2) I will return to this tomorrow, but I did set up the faders on one nanoK to affect Console faders 1 - 9 using AZController and following this video step-by-step.  I will try setting up the second nanoK to affect Console faders 11-19 tomorrow (unless someone has an easier way to do it with ACT).

New UPDATE:  Set up second NanoK to work with Console faders 11-19. It works. 🙂 

Again, this is with 2 version 1 nanoKONTROLS. From what I have seen in the Forum, version 2 has a Control Surface mode. There  might be easier ways than programming it with AZController, but if not, following AZ's video works.  I just mapped 9 faders for this proof-of-concept.  Buttons could be mapped such as to Mute/Solo.  I only used Scene 1 on both nanoKs.  I suppose with scenes 2, 3 and 4 on each, I could map more console sliders.

But so far, I tend to use the nanoK for FX plug-in controls.

image.thumb.png.d3f42d407e1378857799358623838410.png

PS: These remain as before:

  

10 hours ago, User 905133 said:

image.png.63b5094ebf4acbf4bde1b3c6eeae56ee.png

image.png.11ac736a884cfe9b3998e52a2fe50911.png

 

Edited by User 905133
to add more details

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

HI:)

 

You can set 1 Nanocontrol as Master and the other as Slave in AZControl  and set them both in 1 Preset.

 

But you should have different Note Ons or CCs on both NanoControls! 

 If I know the functions you want to use I can write a preset for both. I should know the Midi Signals that both send on every knob...

 

Bassman.

P.S. I can see that there is a preset for nanocontrol 2 in AZSlows Website

http://www.azslow.com/index.php/topic,283.msg1349.html#msg1349

 

Edited by Heinz Hupfer
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Thanks for chiming in on this, Bassman!  I will look to see how I set it up based on your comments.

I believe I am using the same preset within AZController.  Also, as MIDI-OX shows, the CCs are the same.  Here I just moved slider 1 a little on each. Port 1 is nanoK # 1; Port 2 is nanoK # 2.

image.png.d828ad70b562898d5beeddbc14ef9d3f.png

Thanks for the link to the preset on AZSLow's site; I will take a look at it.

EDIT [20 Jul 2020]: Oh--that thread/preset is for nanoKrontrol2. From what little I have read, version 1 and version 2 are very different.

UPDATE: 

image.thumb.png.6ec27cc082d69e0b68ce7842932e4d2c.png

Edited by User 905133

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK lot of new info here . . . thanks to all of you for the input and testing. I will be back in the studio tonight and see what I can make use of all the shared info and get them both working

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Heinz Hupfer said:

When both controllers have the same CCs, it would be better to have 2 Instances of AZControl and lead the different Midiports to them.

Yes--that's how I did it. (See screen shots above.)

3 hours ago, Heinz Hupfer said:

With 2 Instances and different Ports it should work I think....

Yes--it does work on my PC.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello. Cannot get my Korg NanoKONTROL to work. When I click the Controller/Surface drop down arrow, nothing is there to be selected:

image.png.b6a693684fa69eac2a83abda0ce6dbc1.png

Any ideas are greatly appreciated.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have you manually moved any of the files from their original locations?

The control surfaces are COM objects that are registered at the time of installation - they can't be moved, else you'll get exactly what you're seeing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Did not move anything. Just uninstalled and reinstalled Korg USB Midi software. Same blank selection.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

×
×
  • Create New...