Jump to content
Sign in to follow this  
Sidney Earl Goodroe

Acceptable late buffers?

Recommended Posts

Hi, guys And gals. I have been working on a project of my own and I am using 7 or 8 vstis, oodles of console emulation, and your average number of eqs and compressors. As well as audio tracks along with them. Also about 7 vox tracks and a couple of guitar tracks.

I have been able to get my latency down to 96 samples in ASIO!!!!

My question is simple. I am not experiencing any problems and have not the first crackle or pop during playback. I have noticed in the new feature analysis window after the song is over it reports 5 late buffers. Yet I am not hearing any artifacts whatsoever!!

This brings to mind, how many buffers lost is acceptable and why do I not experience any trouble from these lost buffers?

If someone could explain this I would love to hear it!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Don't think there is an exact number but here is post that suggests problems may happen when 100s show up late

Share this post


Link to post
Share on other sites

Occasionally I notice late buffers show up when the song is just over, not while it is playing. No artifacts are heard...

Also, my guess is the hidden "safety buffer" in some interfaces overcomes artifacts for slightly late buffers.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks!!! I feel a little better knowing that the lost buffers are far below the danger zone.

BTW, I noticed the buffers are showing loss during the playback! Not just at the end as stated.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Depending on how busy and loud the the music is, a single late buffer here and there may escape your notice. Soloing some relatively quiet track with sustaining sounds like an acoustic guitar or vocal will sometimes let you hear isolated clicks more clearly. But if you don't notice them during normal listening, they're not a problem. Bounce/Export won't be affected in any case.

I always get a single late buffer reported at the moment I stop the transport. Restarting the transport restarts the count.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...