Jump to content
Sign in to follow this  
Greg Wynn

Strange crackling when using scroll on mouse only in bus view Bus

Recommended Posts

Here's a strange one.  Bought and installed a new video card (GTX 1650) for a recent new studio build (Asus Hero, i9 9900,  32 Gig,etc) and noticed a strange anomaly.  When I'm in track view (without busses being visible) and scroll my mouse while audio is being played all works as expected.  However if I am in track view with busses visible (via the show/hide bus pane button) and am passing audio through my busses I hear a LOT of crackling when I scroll my mouse.  How strange is that ?  

It makes mixing a real pain as you can imagine.  It is reproducible on old projects as well as new projects (using my template) and it never happened before I installed the video card - which is working great.  Any ideas ?  Can one of my plugins one one of my busses be causing such an issue ?

Running 2020.08 (Build 120 64-bit)

EDIT - When I reproduce the crackling the "late buffers" number soars up in the performance area if you hover the mouse.  The mystery deepens...

Edited by Greg Wynn

Share this post


Link to post
Share on other sites

I used to get like a 'zipper' sound when using the mouse to scroll around in a project. If that's the sound you're hearing then yes, I know what you're talking about. It was with my old PC and sometime ago now, and like you, I tried to get to the bottom of it.  From memory, I think it was driver related, however I cant remember exactly. Sorry I cant be more specific, but I have seen (heard) this and it wasn't plugin related in my case. I'd be making sure all your drivers are up to date, including your mouse, as a starting point.     

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thx for responding.  
 

The most bizarre part is that it only makes the noise (when audio is being processed)when busses are visible and I scroll the mouse ON the area where the busses are.

Even without audio being processed I still rack up the “late buffer” count when hovering over the performance area on the control bar AFTER scrolling on the bus area.

My brain hurts.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Out of curiosity, if you up the buffers on your sound card driver does it go away or get better? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...